Parmigiana di melanzane

Ingrediënten:

  • 1 kg aubergines
  • 700ml tomatensaus (passata)
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 500 gr mozzarella
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zonnebloemolie om te frituren
  • zout
  • basilicum

Voorbereidingstijd: 60 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Doseringen: 4 mensen

Bereiding:

Begin met het wassen en drogen van de aubergines. Verwijder vervolgens met een mes de steel en snijd ze in de lengte met behulp van een mandoline of met een mes in plakken van 4- 5 mm.

Leg de plakjes laag voor laag in een vergiet en bestrooi iedere laag met een heel klein beetje zout. Leg een bord met een gewicht op de aubergines, zodat de aubergines het bittere vocht kunnen afvoeren dat ze bevatten. Laat het minimaal 1 uur zo staan.

Maak ondertussen de saus door een beetje olie en de passata in een pan te doen. Kook op laag vuur en deksel gesloten voor ongeveer een half uur.

Spoel de aubergines af om het zout te verwijderen en droog ze goed af met keukenpapier of een schone doek. Frituur de plakjes één voor één in een hoge pan in voldoende hete zonnebloemolie. Leg ze vervolgens te drogen op absorberend papier.

Neem een ovenschaal en doe hier als eerste een laagje tomatensaus in. Leg er vervolgens een laag aubergines op en bestrooi opnieuw met wat saus, geraspte Parmezaanse kaas en de in blokjes gesneden mozzarella. Doe hier weer een laag aubergine op en bedek deze vervolgens weer met tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Herhaal dit net zolang totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje saus, mozzarella en Parmezaanse kaas.

Bak 30 minuten op 200 ° C in de oven en zet deze de laatste 5 minuten van de bereiding op de grillstand.

Haal de Parmigiana uit de oven en laat hem een beetje afkoelen voordat je hem afmaakt door een paar blaadjes basilicum over het oppervlak te verspreiden.

Afgedekt met huishoudfolie kun je de Parmigiana 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem na bereiding ook (in porties) invriezen.